Allereerst wat is reuma eigenlijk?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 aandoeningen die leiden tot gewrichts-, pees- en spierproblemen. Dit kan gepaard gaan met uiteenlopende symptomen, zoals pijn, stramheid, vermoeidheid, koorts en gewrichtsvervorming. Doorgaans wordt er een onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten reuma, namelijk artrose (slijtagereuma), artritis (ontstekingsreuma), fibromyalgie (chronische pijn) ook wel weke delen reuma en reuma van het bot. Binnen elke vorm bestaan weer uiteenlopende verschillen en de mate waarin men klachten ondervindt kan sterk verschillen.

Reuma ziektes zoals artrose, fibromyalgie en ziekte van Bechterew, kunnen veel pijn en spierstijfheid veroorzaken. Massage kan helpen de pijn te verlichten en spieren te ontspannen. Lukt het niet om zelf te ontspannen dan zal de masseuse of masseur zorgen dat de spieren warm gemasseerd worden. Er wordt hier gebruik gemaakt van warme olies en een verwarmde massagetafel. Hierdoor verbetert de doorbloeding zodat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden.

Het is echter wel verstandig om vooraf met je huisarts of reumatoloog het doel en de mogelijke risico’s van de behandeling te bespreken.

Voordelen van een massage met reumatische klachten.

( Niet wetenschappelijk onderzocht) maar uit ervaringen van cliënten.

  • Verbetering van de pijnklachten.
  • Zachtere huid
  • Beter kunnen bewegen
  • Dieper – langer kunnen slapen.
  • Verminderd de zwelling

Voor meer informatie over reuma kijk dan op de site https://reumanederland.nl of https://www.reuma.nl bij vragen kun je altijd contact opnemen met je eigen reumatoloog.